ENDOMETRİOZİS KADIN ÜREME VE BESLENME İLİŞKİSİ
Endometriozis hemen her kadının yaşadığı fakat isminden habersiz olduğu adölesan (ergenlik) döneminden itibaren menstruasyon bozuklukları ve şiddetli ağrılı/sancılı geçen periyotlar ile karakterize bir hastalıktır.
Rahmin iç döşemesine endometrium denir. Bazen rahim içi dokusu olması gerektiği yer dışında vücudun başka bir yerinde büyür. Buna endometriozis denir.
Endometriozis tüplerde yumurtanın taşınmasından yumurtlama fonksiyonun bozulmasına, döllenen embrionun rahim içine yuvalanmasındaki bozukluklara kadar pek çok etkilerle kısırlık oluşturabilir. Kadınlarda kısırlık haricinde; ilişkinin sancılı olması (disparuni), sancılı adet görme (dismenore) ve kronik kasık ağrısı (pelvik ağrı) sebebidir.
Endometriozis kadınlarda %8-18 oranında görülen bir problemdir.
ENDOMETRİOZİS NEDEN OLUŞUR
Endometriosis hastalığına hangi faktörlerin sebep olduğu bilinmemektedir. Nedeni açıklamaya yönelik çeşitli teoriler öne sürülmektedir. En fazla kabul gören görüş; genetik olarak yatkınlığı bulunan kadınlarda, karın içerisinde yer alan belirli yüzeylerde veya dokularda hücrelerin yapısal değişikliğe uğraması, endometrium dokusunun menstruasyon sırasında tüpler vasıtası ile karın boşluğuna geçmesinin bu değişimi kolaylaştırması ile yeni endometriozis odaklarının oluşması teorisidir.
Ayrıca immünolojik kökenli olarak kişinin bağışıklık sisteminin zayıf olmasının da endometriozise neden olabileceği ifade edilmektedir.
ENDOMETRİOZİS BESLENME ÖNERİLERİ
Öncelikle konu ile ilgili sınırlı deney ve çalışmalar yapılmıştır. Kesin beslenme tedavisi olmamakla birlikte semptomları iyileştirici beslenme takviyeleri üzerine konuşulmuştur. Yapılan çalışmalara göre endometriozis için beslenme planında yapılabilecek iyileştirmeler için;
Yeterli
- D vitamini alımı sağlanmalıdır.
- Yapılan bir çalışma neticesinde doza bağımlı vitamin C takviyesi endometriyotik kistlerin hacim ve ağırlıklarını önemli ölçüde azalttığı tespit edilmiştir. Bu yüzden yeterli C vitamini alımı sağlanmalıdır.
- Düzenli Omega-3 alımı sağlanmalı ve yararlı yağların kullanımı arttırılmalıdır.
- Süt ve Süt Ürünlerinin yeterli kullanımının da endometriozis gelişiminde olumlu etkilerinin olduğu gözlemlenmiştir.
- Yine yapılan bir çalışmada 12 ay uygulanan glütensiz diyetin ağrılı semptomları azalttığı yönünde olmuştur.
- Diyette yeterli ve düzenli organik meyve-sebze tüketimi önem kazanmıştır.
- Besin değeri eksikliği olan ve çok düşük kalorili diyetlerden kaçınılmalıdır.
- Sonuçları sıralanabilir.